Okinawa Kobudo embléma

Az alapító
Matayoshi család

A Matayoshi család tagjai 1879-ig a Shizoku (nemesi ág) osztályhoz tartoztak. Egyikük Okinawa különböző agrártermékeinek (pl. cukornád) a termesztéséről vált ismertté

Shinko Matayoshi (1888 -1947)

Matayoshi Shinko

Matayoshi Shinko, a Shizoku család nemesi ágának egyike, Kainohana (Naha) Matayoshi Shinchin harmadik fiaként született. Már gyermekkorában elkezdte tanulni az okinawai fegyverek használatát: a bo-t, az eku-t, a kama-t és a Sai-t. Tanára Agena Shokuho volt Gushikawából. Késöbb utóképezte magát a tonfa és a nunchaku művészetében.

Az évszázad kezdetén (1911) átutazott Észak-Japánba, majd Kínába, hogy harcművészeti tudását elmélyítse. Mandzsúriában hegyi banditák csoportjába került, ahol a lovaglás, lasszódobás, shurikenjutsu és az íjászat elsajátítását segítette.

1915-ben visszatért Japába és bemutatta harcművészetét Funakoshi Gichin-nel Tokióban, késöbb bemutatókat tartott kortársaival (Go Kenki, Mabuni Kenwa, Funakoshi Gichin és Motobu Choki) Osakában, Tokióban és Kyotoban.

De valami újra Kínába vonzotta. Sanghaiba utazott, ahol tagja lett az ismert Jing Wu Szervezetnek a japán Seibukanban. Sanghaiban megtanulta a Timbe, a Surujin, a Nuntibo művészetét, a Fukien Shaolin-quan stílust, ismertebb nevén Kingai-noon (Hakutsuru-ken). Ott elsajátította a kínai gyógynövény-orvoslást és az akupunktúrát is.

1935-ben visszatért Okinawára és elkezdte több okinawai mesterrel együtt a magával hozott technikák részletes tanulmányozását és rendszerezését. A sokoldalú forrásokon, Matayoshi Shinko tapasztalatain keresztül az Okinawai Kobudo sok új felismeréssel és tudásanyaggal gazdagodott.

Shinpo Matayoshi (1921 - 1997)
Matayoshi Shinpo

Shinpo Matayoshi, Shinko legidősebb fia. Napjainkban is a kobudo legnagyobb szakértőjeként tartják számon. Családjában néhány technikát legalább 400 éven át az apák a fiaiknak adtak tovább.

1921 decemberében egy nemesi és jómódú család sarjaként Okinawában született. Apja irányítása alatt kezdte a különböző harcművészeti stílusok gyakorlását. Abban az időben Shinko Matayoshi három különböző dojoban tanított Kadena, Chatan és Naha helységekben. Életének első négy évében Shinpo a Nahai dojot látogatta, ahol apja tanítványait edzés közben láthatta. Hétéves korára tökéletesen tudott már öt formagyakorlatot. 1928-ban Chotoku Kyan (Shuri-Te, Tomari-Te) mester karatebemutatója után Go-Genki mester tanított, egy Japánban meghonosított kínai, fukieni Gru-Bianca stílusban (1938). Ezután a Goju stílust tanulta Seku Higa mester keze alatt, a Chojun-Myagi stílus alapítójának legidősebb tanítványától.

1957-től 1959-ig Kawasaki városában tanított. 1960-tól Kobudot tanított Higa mester dojojában. Kedvelt tanítványai közül néhánynak megtanította a Kingai-Ryu technikáit is. Ezen ág oktatását 1970-ig találhatjuk meg a régi anyagokban, a katán keresztül a használatig, fokozatok és övek nélkül.

1970-ben alapította Shinpo a Kobudo Szövetséget (Ryukyu Kobudo Renmei), ami ortodox oktatási módján keresztül a tanuló testére és szellemére kiterjedő, a kibontakozás létező erkölcsi értékeit középpontba helyezi. Így lett az autentikus Kobudo útján Okinawán és Japánon át végül az egész világon elismert.

1972-ben iskoláját a japán kormány az általa adományozott új névvel: Zen Okinawa Kobudo Renmei tüntette ki, mint egyetlen okinawai és egyedüli Kobudo-mester Okinawából csatlakozott a Dai Nippon Budokukai-hoz, a Japán Harcművész Mesterek Szövetségéhez, ahol az elnök alapítása óta a császári család egy tagja volt.

1987-ben adományozta neki Őcsászári Felsége Higahi Fujimi Jigo, a Dai Nippon Budokukai elnöke a 10. dan Hanshi fokozatot.

Nem sokkal halála előtt 1997 szeptemberében saját dojojában, Nahában tanított (Kodokan-t) naponta gyakorolta a Kobudo-t és sűrűn ment külföldi körutakra a Dai Nippon Budokukai szervezet megbízottjakénta harcművészeteket terjeszteni világszerte.

Mesterünk, shihan Johnny Bernaschewice Shinpo Matayoshi személyes tanítványaként az ereti Matayoshi stílust őrzi munkája során, így alkalmunk nyílik ezt gyakorolni és tanítani edzéseinken.