Mi a Chi ryu Aiki-jitsu?

shihan Johnny Bernaschewice


Ez egy rendkívül összetett kérdés. A kérdés megválaszolásához szükségünk van a japán harcművészet történelmének az időrendi ismeretére.

Az eredeti ju jitsu (vagy jiu jitsu) kialakulása a szamurájok életének évezredeihez kapcsolódik. A ju-jitsu technikái ennek megfelelően a szamuráj kardhasználatot őrzik minden mozdulatban. Aki kicsit ért a japán katana használatához az tudja, hogy ez pontosan mit is jelenet. Ennek megfelelően, aki teljesen meg akarja a ju-jitsu technikáit érteni, annak szinte elengedhetetlen a katana használatának elsajátítása.

1882-ben egy rendkívül tehetséges ju-jitsu mester, Jigoro Kano a ju-jitsuból kiemelte a dobásokat, a földharc technikákat, ezeket rendszerbe foglalta (gokyo) és a japán harcművészetben elsőként oktatási rendszerbe foglalta az eséseket (ukemi wasa). Ezzel a rendszerrel új versenysportot hozott létre, melyet ma judo néven az egész világ ismer, és emberek milliói gyakorolják nap mint nap.

Ám nem csak Jigoro Kano mestert ihlették meg a ju-jitsu technikái. Egy másik mára rendkívül híressé vált alapító mester is élt, aki egyedülálló rendszerét hozta létre a ju-jitsu technikákból kiemelt és továbbfejlesztett mozdulatsoroknak. Az elvezetéseknek hihetetlen magasságokba fejlesztett rendszerének a létrehozásával Ueshiba Morihei megalkotta az aikido stílust. Lényeges része az aikido stílusnak, hogy a pusztakezes elvezetéseken kívül rendkívül sok fegyverhasználattal is találkozhatunk.

A szamurájok legfontosabb fegyvere a katana, melynek használatát legjobban a z iaido rendszere őrizte meg. Az iaido-t több stílus is alkotja, támogatja. A vágások gyakorlásának művészete a seitiai, mely a vágás helyességét és szépségét tanítja meg. Úgy is mondhatnánk, hogy a seitiai a katana használat alapjait adja.
Ezután lehet magasabb szintre emelni a tanulás folyamatát, melynek gyakorlására rengeteg iaido irányzat létezik ma is és halt is ki az évezredek folyamán a Japánban dúló háborúk ideje alatt. A mi szövetségünk (Federation Geido Tao Chi Kihon) keretein belül két ritka irányzatot lehet gyakorolni, melyekből a Hachiman ryu Jissen Batto Jitsu sajátítható el Magyarországon.

A kenjitsu stílus nem más, mint a karddal végzett harc, támadások ellen. Ez azóta létezik, amióta a szamurájokról is tudunk. Tehát a kenjitsu szintén több évezredes múltra tekint vissza.

Japánban létezik egy sziget, melyet úgy tartanak nyilván, mint a japán harcművészetek bölcsőjét. Ez nem más, mint Okinawa szigete. Innen származik az Okinawa Kobudon kívül például az eredetileg okinawate néven űzött stílus, melynek tovább fejlesztésével Funakoshi Gichin mester létrehozta a sotokan karate stílust. Ebből a stílusból számos karate stílus fejlődött ki akár csak az elmúlt 100-150 évben is. Azt azért érdemes tudni, hogy Funakoshi mester katáiban erőteljesen megjelennek az eredeti Okinawate katái.

A történelmi áttekintést természetesen még hosszan folytathatnám, de nem célom a teljes japán harcművészeti történelem teljes leltárba vétele, arra több színvonalas mű született már az elmúlt évek alatt.

shihan Johnny Bernaschewice és sensei Ziegler Csaba a Hombo Dojoban


Akkor mi is a Chi ryu Aiki-jitsu?

Az oldal tetején tettük fel ezt a kérdést, ami még mindig nincs megválaszolva.
A Chi ryu Aiki-jitsu nem más, mint a fent említett stílusokból Shihan Johnny Bernaschewice által megalkotott stílus, melyben megtalálható a judo dobásai, földharc technikái, a ju-jitsu teljes önvédelmi rendszere, a feszítések, a fojtások, a karate ütés-rúgás rendszere, az aikido elvezetései és fegyverkezelése, valamint a szamuráj világból ránk maradt kardhasználat, az iaido és a kenjitsu.

Ez rendkívül összetett és magas szintű technikai rendszert alkot, mely annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségű tudásanyag alkotja, cseppet sem vesztett harcosságából. Létrehozásának alapkérdése, hogy „Hogyan csinálták ezt a szamurájok?” biztosítja, hogy nem csak egyszerű technikai rendszer lett. A Chi ryu Aiki-jitsu ma is hatékony önvédelmi rendszer, élő harcművészet, mely megállja a helyét az utcai támadásokkal szemben, de akár versenyen is, bár nem ez a fő célunk, hanem a szamurájok fegyverkezelésének és önvédelmi technikáinak minél alaposabb ismerete és minél életszerűbb használatának elsajátítása.

shihan Johnny Bernaschewice és sensei Ziegler Csaba Diploma átadás

Ez minden gyakorlótól egész életet kíván, mely számomra már életcéllá vált.
Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon én lehetek az első mester, aki ennek a rendkívüli harcművészeti stílusnak a mindenki számára történő megismertetésén munkálkodhatok shihan Johnny Bernaschewice nagymester személyes tanítványaként.

A Chi ryu Aiki-jitsu embléma jelentése