Aikido logó

Az Aikido története röviden

Ueshiba Morihei (1883-1969) daito ryu aiki-jitsu, jujitsu, kenjitsu és sojitsu stílusokat gyakorolt. Tanulmányozta a ’koto tama’ módszert, mely az ’omoto kyo’ ezoterikus filozófiai rendszer részeként megváltoztatta viszonyulását a harcművészetekhez.

Uashiba Morihei, az Aikido alapítója

„Aikidoban nincsen harc. Egy igazi harcos legyőzhetetlen, mert a küzdelmet elutasítja. Az aikido a küzdeni vágyó szellem legyőzését jelenti.”


Ez a filozófia tette Ueshiba Morihei számára szükségessé az aikido életre hívását 1927-ben.
Az aikido stílust eredetileg több néven is emlegették: aikibudo (1935-1942 között), aikibujutsu (a harmónia harci művészete), kobujutsu, budo aikido.

Az aikido szó jelentése


Ai: szeretet, harmónia, kiegyensúlyozottság,
Ki: alap, eredet, fundamentum, energia, vitális erő, életerő
Aiki: „az élet művészete”
Do: szellemi út, mód
Aikido: „Az isteni harmónia útja”

Ueshiba Morihei mester mélyen vallásos ember lévén azt akarta, hogy technikái hozzájáruljanak az emberek közötti harmóniához, ezért az aikido stílust „az emberek közötti szeretet” útjaként határozta meg.

Egy biztos, az aikido szó valódi jelentése sokkal több, mint a nevét alkotó szavak jelentése egyenként.
Filozófiája és technikái mély benyomást gyakoroltak a Chi ryu Aiki-jitsu minden technikájára, melyet shihan Johnny Bernaschewice hosszú évek, évtizedek tanulmányozó munkája után hozott létre többek között az aikido gyakorlása és tanulmányozása révén, hogy az új harcművészeti stílus harcosabbá, életszerűbbé válhasson, mint az elődként felhasznált stílusok egyessével.

Forrás: Werner Lind - Nagy harcművészeti Lexikon